Sebum Nedir?

Sebum Nedir?

Sebum, cildimizdeki yağ bezlerinin meydana getirdiği salgıdır ve genel olarak tüm memelilerde görülen bir cilt sıvısıdır. Yağ bezleri, vücutta kıl köklerinin içinde yer alırlar ve sebum adı verilen bu salgı kıl köklerinin yüzeyine olur. Yağ bezleri genel olarak tüy köklerinde görülse de, saçsız ve tüysüz alanlarda da yağ bezleri bulunabilir, örnek olarak göz kapakları verilebilir.

 Sebum salgısı içeriğinde başta kolesterol olmak üzere, birçok farklı yağ asitleri, kolesterol esterleri, squalen, gliseridler ve probiyotik bakteriler gibi birçok madde bulunur. Bu sebum dengesinin korunması, sağlıklı bir sebum akışının sağlanması cilt sağlığımız için büyük önem taşır.

 

Sebum Ciltte Ne İşe Yarar?

Sebum nedir ve sebum ciltte ne işe yarar sorusu günümüzde halk arasında oldukça merak edilen konuların başında gelir. Cilt üzerindeki sebum tabakası içeriğindeki tüm maddeler, cildin nemini içeride tutar, dış etkenlere karşı da cildi korur. Bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır.

Sebumun ciltte ne işe yaradığı ve ana amacını sıralamak gerekirse;

  • Cildin neminin dengede kalmasını sağlamak, sağlıklı tutmak
  • Cildi ve saçlı deriyi kurumaktan korumak
  • Cildin esnekliğini sağlamak
  • Cildi dışarıdan gelebilecek alerjenlerden, bakterilerden ve mantarlardan korumak
  • Dış etkenlere karşı dayanıklılığı arttırmaktır.

 

Sebum Dengesi Nedir?

Sebum içeriği birtakım yağ asitlerinden oluşur ve cilt pH'ı bu sayede 5,5 seviyesinde dengede tutulur. Sebum salgısındaki dengesizlikler hem cildi hem de saçları olumsuz yönde etkileyebilir, cildin ve saçların yağlı görünmesine, cilt yüzeyinde düzensiz ve kirli görünüm oluşmasına, makyaj ve bakım ürünlerinin kullanımının zorlaşmasına sebep olabilir. Yağlanma pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Tüketilen gıdalar, hormonal olarak dengesizlikler, kimyasal sert sabun kullanmak, bazı hastalıklar, ilaçlar ya da stres fazla sebum üretimini tetikleyebilir.

Yaşın ilerlemesi ile birlikte sebumun miktarı ve içeriğindeki maddeler azalır bu nedenle yaşlandıkça cilt kuruluğu meydana gelir. Özellikle ergenlik döneminde sebum miktarı artar ve bu artışa bağlı cilt yüzeyinde bazı sorunlar ortaya çıkar. En sık karşımıza çıkan örneği de ergenlik dönemi sivilceleri yani akne oluşumudur. Vücut eğer fazla sebum üretirse ve nem açısından bir dengelenme yapılmaz ise ciltte tıkanıklıklar başlar. Yağı tutmak için gözenekler ilk olarak genişler. Bu gözenekler temizlenmezse siyah nokta ve akneye dönüşebilir. Akne problemi çoğunlukla ergenlik döneminde görülüyor olsa da hemen her yaşta bu sorunla karşılaşmak mümkün.

Bu sebeple ciltteki fazla sebumu sebum dengeleyici faktörlerle dengelemek gerekir. Aksi takdirde ciltte akne problemi yaşanabilir ve saç derisinde seboreik dermatit gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. 

 

 

Sebum Nasıl Azaltılır?

 Cildin doğal asit tabakasını korumak, sebumu azaltmak için sebum dengeleyici faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Cildi kurutan kimyasal ve alkol içerikli sert sabun kullanmamak
  • Cildin pH seviyesi ile uyumlu dermokozmetik ürünler kullanmak
  • Cildi kurutmayacak bir temizleyici ile cildi düzenli olarak temizlemek
  • Cildin nem dengesini koruyacak bir nemlendirici kullanmak
  • Ciltteki nemi dengeleyici özelliği olan cilt bakım ürünleri tercih etmek
  • İçeriğinde çinko ya da salisilik asit gibi içerikler bulunan cilt bakım ürünleri tercih etmek
  • Cildi aşındırıcı temizleme ürünleri ile çok sık yıkama hatasında bulunmamak
  • Yağlı gıda tüketimini bırakmak
  • Sağlıklı beslenme rutinine dönmek
  • Gün içerisinde bol bol su içmek
  • Stresten uzak durmak

 

Saçtaki Sebum Nedir?

Vücuttaki sebum artışı ilk olarak kendisini saçlarda gösterir. Saç derisindeki sebum nedir diye merak edecek olursanız, saçların su geçirmez olmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. Saç derisindeki sebumun dengelenmesi önemlidir. Eğer saç ve saç derisindeki sebum oranı dengelenmezse seboreik dermatit olarak bilinen yağlı kepek problemi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Seboreik dermatit problemi de sebum içerisinde üreyen toksinler nedeni ile cilt yüzeyinde hasara sebep olan zararlı organizmalar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Seboreik dermatit sorunu uzman doktor kontrolü ile medikal tedavi gerektiren bir durumdur.

Bu durumdan korunmak için doğru şampuan tercih etmek, saçınızın daha uzun zamanda yağlanmasına destek olur. Dengeli beslenmek, omega 3 ve konjuge linoleik asit vb gibi yağ asitleri bakımından zengin beslenmek oldukça önemlidir. 

×
Sale

Unavailable

Sold Out

Üyelere Özel!
Sepette OSL10 Kodu ile %10 İndirim Fırsatı!
FIRSATLAR
İNDİRİM FIRSATI
Sadece Üyelere Özel!
Sepette OSL10 Kodu ile %10 İndirim Fırsatı!