Kış Aylarında Dudak Bakımı Nasıl Olmalı?
Soğuktan ilk etkilenen bölgelerin başında dudaklar gelmektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dudak bakımı daha hassas olmalıdır. Ciltteki yağ salgısı dudaklarda daha az olduğu için özellikle soğuk havalarda dudaklar kurumaya ve çatlamaya çok yatkındır. Soğuktan kuruyan, çatlayan dudaklar hem hassasiyet yaratmakta hem de sağlıksız bir görünüme sebep olmaktadır.
Soğuk kış aylarında dudak kurumasını önlemek için mutlaka önlem alınması gerekmektedir. Dudak bakımının nasıl yapılacağı, dudak bakım önerileri ve soğukta dudakların nasıl nemli tutulması gerektiği en çok araştırılan konuların başında gelmektedir.
Kışın ya da yılın herhangi bir zamanında dudak bakımı yapılması ve dudakların nemli tutulması dudak yapısının sağlığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle dudaklarınızın sağlığı için kuruyarak yara olmasını istemiyorsanız cilde gösterilen özeni yüzün en hassas bölgelerinden biri olan dudaklara da göstermek gerekmektedir.
Lip Balm ürünümüze tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kış Aylarında Dudak Bakımı Nasıl Yapılır?
1- Dudakları Kurutan Faktörlerden Uzak Durmak
Sonbahar ve kış aylarında, havanın soğuk olduğu dönemlerde dudaklar daha hassas bir hale gelmektedir. Soğuk havanın etkisiyle dudaklar daha hızlı kurur, matlaşır ve çatlar. Bunun önüne geçmek için ilk adım olarak dudakları kurutan faktörlerden uzak durulması gerekmektedir.
Dudakların kurumasına neden olan faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
-Dudağı kurutan mat rujlar
-Dudak yalamak ve dudak derisini koparmak
-Soğuk günlerde kapalı ortamda kalmak
-Klimaya maruz kalmak
-Rüzgarda kalmak
-Ağızdan Nefes Almak
Dudaklar hassas bir dönemden geçerken bu faktörlere dikkat ederek dudakların iyice kurumasına engel olunabilir. Bu nedenle dışarı çıkarken atkı yardımıyla ağız bölgesi sarılarak dudakları sert havanın olumsuz etkilerinden korumak mümkündür.
2- Düzenli Olarak Dudak Bakım Kremi Kullanarak Dudakları Nemlendirmek
Dudakların kurumasını önlemek için düzenli olarak dudak bakım kremi kullanmak, dudakların nemlenmesine ve daha sağlıklı görünmesine yardım etmektedir. Kuruyan dudakları nemlendiren, bakım yapan ve hızlıca rahatlatan dudak bakım kremini soğuk günlerde, dışarı çıkmadan önce mutlaka yoğun bir şekilde uygulamalı ve ihtiyaç duydukça yenilemek gerekmektedir. Dudak bakım kremi seçerken parfümsüz ve renklendirici içermeyen bir ürün almaya dikkat etmek gerekmektedir.
3- Burundan Nefes Almak
Soğuk günlerde ağızdan nefes alıp vermek dudakların kurumasına yol açabilmektedir. Dudakları yalamak ve ağızdan nefes almak dudakların daha fazla kurumasına sebep olmaktadır. Bu nedenle soğuk günlerde burundan nefes almak, burun spreyi sıkarak burnun tıkanmasını önlemek dudaklarının kurumasına engel olmaktadır.
4- Rüzgarda Dudakları Korumak
Özellikle sert rüzgarlar dudakların hızlıca kurumasına ve çatlamasına yol açmaktadır. Bu nedenle eğer dudaklar hassas bir yapıya sahipse rüzgarlı günlerde dudakları maske yardımıyla korumalı veya ağız bölgesi atkı ile sarılarak korunmalıdır. Sert rüzgarlarda mutlaka dudaklara nemlendirici sürerek kurumasına engel olmak gerekmektedir.
5- Kuruyan Dudaklarla Oynamamak
En sık yapılan dudak bakım hatalarından biri kuruyan dudak derisini koparmaktır. Bu gibi alışkanlıklar farkında olmadan dudaklarının hassaslaşmasına yol açmaktadır. Dudakları nemli tutulmak ve dudaklara dokunmamak gerekmektedir. Dudak derisini koparmak dudaklarda şekil bozukluğu, kronik kuruluk ve sağlıksız görünüm oluşmasına yol açmaktadır.
6- Dudakları Yalamak ve Tükürük İle Nemlendirmekten Kaçınmak
Kuruyan dudakları yalamak bir refleks olsa da oldukça zararı bulunmaktadır. Bu alışkanlık dudağı kurutmanın yanında az kalan nemi de alıp götürmektedir. Tükürük ile ıslatılan dudaklar soğuk havada daha kolay çatlamaya neden olmaktadır. Dudak yalamak yerine dudak bakım kremi kullanarak bu refleksin önüne geçilmesi gerekmektedir.
7- B Vitamini ile Dudak Kuruluğunu Önlemek
Tüm B vitaminleri cildin nemini korumasına yardımcı olmaktadır. Yeterince B vitamini almak için dengeli beslenerek bol meyve ve sebze tüketmek gerekmektedir. Multivitamin ve mineral takviyeleri ile dudak kurumasına önlem alınabilir.
8- Dudak Maskesi Ya da Balsamı Uygulamak
Dudakların daha sağlıklı ve dolgun tutmanın en kolay çözüm yolu, geceleri dudak bakımı için uygun bir balsam ya da maske uygulamak ve sabaha kadar dudakta bu maskeyi veya balsamı bekletmektir. Bu sayede uykuda dudaklar derinlemesine beslenir ve nemlenmektedir.
9- Dudaklar İçin Koruyucu Bir Tabaka Sağlamak
Gündüz evden dışarı çıkarken, UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı doğal bir koruma katmanı sunan spf özellikli güneş korumalı dudak kremi ile dudaklara bariyer görevi gören koruyucu bir tabaka sağlanmış olur ve bu şekilde dudak sağlığı korunmuş olunur.
10- Su İçmek
Yeteri kadar su içerek hem dudak bakımına katkı sağlayarak dudakların nemini kaybetmemesine hem de tüm vücudun nemlenmesine katkı sağlanabilir.
11- Peeling Yapmak
Peeling bakım kremi dudaktaki ölü deriyi temizlemeye yardımcı olmaktadır. Dudakları pul pul dökülmekten arındıran ve doğal yumuşaklığı geri getirmeye yardımcı olacak dudak peelingleri haftada birkaç kere kullanılması dudaktaki ölü derilerden kurtulmak amacıyla önerilmektedir.
Dudak Bakımında Kullanılması Tavsiye Edilen Yağlar
- Jojoba yağı: Cildi arındırma ve nemlendirme konusunda oldukça besleyici bir yağdır. Kuruyan, çatlayan ve soyulan dudaklarda kullanılabilir.
- Zeytinyağı: Cilt bakımının en temel malzemelerinden biri olan zeytinyağı dudaklarda da kullanılarak derin bir nem tedavisi uygular.
- Gül yağı: Antiseptik özelliği bulunduğu için dudaklarda iyileştirici bir etki yaratır. Aynı zamanda yoğun bir nemlendirici etkisi bulunur.
- Üzüm çekirdeği yağı: Cilt lekelerini azaltması ve yaraları tedavi etmesiyle bilinir. Dudaklarda bulunan kuruma kaynaklı yaralar ve tahrişler için kullanılabilir.
- Kayısı yağı: Bol miktarda E ve C vitamini içeren kayısı yağı dudakları nemlendirme ve pürüzsüz bir görünüme ulaştırma amacıyla kullanılabilir.
- Hindistan cevizi yağı: Cilt bakımının vazgeçilmezlerinden olan Hindistan cevizi yağı dudaklara da nem depolama ve kışın soğuk havalarda tahriş olan dudakları yatıştırma amacıyla kullanılabilir.