Gözaltı Morlukları Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Gözaltı Morlukları Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Yorgun ve yaşlı bir görünüme sebep olan göz altı morlukları 30’lu yaşlarla beraber sıkça karşılaşılan bir cilt problemidir. Göz altı kapaklarının altında oluşan koyu halkaların en büyük sebebi genetik yatkınlık ve yaşlılık olarak gösterilebilinir. Kişileri mutsuz ve kötü hissettiren göz altı morluklarının sebebi nedir ve nasıl tedavi edilir sorularının cevaplarını gelin yazımızda hep beraber inceleyelim.

Göz altı morluklarına sahip kişiler sıklıkla bu görüntüden rahatsızlık duyar ve bununla mücadele yolları arar. Tedavi yöntemlerine gelmeden önce göz altı morluklarının sebebi nedir, detaylı olarak inceleyelim.

Göz Altı Morluğu Nedenleri

Genetik Faktörler: Genetik faktörler göz altı morluklarının önemli sebeplerinden biridir. Özellikle erken çocukluk döneminde görülen göz altı morlukları genetik özellikler içerebilir. Yaş ile beraber ilerleyebilir ya da yavaş yavaş geçebilir.

Yaşlılık: Yaşın ilerlemesi ile birlikte incelen cilt yapısı gözaltlarında morluk ve halkalara sebep olabilir. Cildin esnekliğini kaybetmesi ile yaşlılıkta ortaya çıkan kolajen ve yağ kaybı da göz altında torbalanmaya sebep olur.

Alerjik reaksiyon: Kişinin sahip olduğu alerjik reaksiyonlardan bazıları göz kuruluğuna sebep olur ve bu da göz altı morluklarını etkiler durumdadır. Alerjik reaksiyon sırasında vücut zararlı bakterilere karşı histamin salgılar. Salgılanan histamin göz kuruluğu  ve kızarıklığa sebep olur. Kan damarlarının genişlemesi ile göz bölgesinde hassasiyet gerçekleşerek morluklar oluşabilir.

Tiroid hastalığı: Tiroid hastalığına sahip ya da yatkınlığı olan kişilerde de göz altı morluklaru görülebilir.

Dehidrasyon: Vücudun yeterli miktarda su tüketememesi de göz altı morluklarına sebep olur. Göz altında oluşan morlukların en yaygın sebebi dehidrasyondur. Yeterli su alınmadığı takdir de cilt donuk bir görünüme kavuşur ve göz altları çöker.

Aşırı yorgunluk: Yorgunluk, uyku düzeninin bozulması veya fazla uyuma gözaltı morluklarına sebep olabilir. Vücut, düzeni bozulduğu zamanda cilt rahatsızlıklarına davetiye çıkar. Bunlardan biri de göz altı morluklarıdır.

Güneşe maruz kalma: Aşırı güneşe maruz kalma, cilde rengimizi veren melanin üretimine neden olur. Aşırı güneş özellikle de göz çevresi için pigmentasyon koyulaşmasına neden olur.

 

Göz Altı Morluklarında Tedavi Yöntemleri

Kozmetik bir sorun olarak ele alınan göz altı morlukları sorununda özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Kişinin morluk görüntüsünden rahatsız olmasıyla beraber uygulanabilecek cerrahi ve tıbbi müdahale yöntemleri mevcuttur.

Kaynağını bildiğimiz göz altı morlukları için tıbbi bir yönteme ihtiyaç duyulmadığı durumlarda; uyku düzenin sağlanmasına dönük gündelik bir düzenleme yapılabilir ya da soğuk kompres ile göz altındaki damarlar daraltılabilir. 

Tıbbi ve cerrahi tedavilere destek olarak evde yapılabilecek yöntemlerden detaylıca bahsedecek olursak:

Soğuk kompres uygulaması: Bölgeyi soğutarak kan akışını azaltır. Bir tülbent yardımıyla soğuk su torbaları kullanılarak uygulama yapılabilir. Soğuk su torbası haricinde buzlukta bekletilen salatalık dilimleri de göz altına uygulanabilir.

Kremler: Morluk görünümünü azaltmaya yardımcı kremler cilt tipine ve kişinin ihtiyaçlarına göre uygulanabilir. Ancak bu kremler mutlaka uzman tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Göz altı hassas bir bölgedir ve aksi durumlarda göz çevresinde ciddi hassasiyetlere yol açabilir.

Kafein uygulaması: Kafeinin kan damarlarını daraltma özelliği mevcuttur. Evde uygulanabilecek en etkili yöntem ise göz kapağı üzerine soğumuş çay poşeti uygulamasıdır. Basit ve rahatça ulaşılabilir bir yöntemdir.

Tercih edilebilecek cerrahi olmayan tıbbı yöntemlere bakacak olursak;

Dolgu: Göz altı ile yanağın birleştiği bölgenin yumuşatılması için dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir. Uygulanan enjeksiyon işlemi ile yorgun ve morarmış görünüm azaltılmaya çalışılır. Yapılan işlemin etkisi kişiden kişiye değişmekle beraber bir yıla yakın etkisini koruyabilir.

Lazer işlemi: Göz altı kırışıklıkları hedef alınarak kolajen büyümesi teşvik edilir. Cilt tipi ve güneşe maruz kalma durumlarına göre etki süresi değişebilir.

Kimyasal soyma işlemi: Cilt yüzeyinin üst katmanları kaldırılarak göz altı kırışık tedavisi uygulanır. İşlem sonucunda göz çevresi aydınlık, sıkı ve canlı bir görünüme kavuşur.

Tıbbi yöntemlerin dışında uygulanabilecek diğer bir yöntem cerrahi yöntemdir. Göz kapağı kaldırma işlemi sıklıkla başvurulan işlemlerden biridir.

Bu işlem sayesinde göz çevresindeki oluşan yağlanma ayarlanarak mor görünüm ortadan kaldırılmaya çalışılır. Alanında uzman ekiplerce gerçekleştirilmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki; yanlış yapılan her uygulama geri dönüşü zor olan yollara çıkar.

 

×
Sale

Unavailable

Sold Out

FIRSATLAR
İNDİRİM FIRSATI