Cilt Bakımında Kolajen ve Faydaları
Kolajen, hücrelerin bir arada sağlık bir şekilde durmasını sağlayan, vücudu iç ve dış etkenlerden koruyan, vücudun dayanıklılığını artıran bir protein çeşididir. Cilde esneklik kazandıran en önemli proteinlerden birisi olan kolajen, aynı zamanda sağlıklı bir kemik ve kas dokusuna sahip olma ve bu dokuları koruma da yardımcı olur. Vücuttaki proteinlerin büyük bir kısmını oluşturan kolajen, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde ayakta durmasına yardımcı olur. Vücudumuz her yaşta kolajene ihtiyaç duymaktadır. Kolajen belli yaşlardan sonra vücutta azalmaya başlar. Kolajen miktarı azaldığında ciltte kırışıklıklar, sarkmalar, matlıklar oluşmaya başlar. Ciltte yaşlanmalar görünmeye başlar. Bu yüzden özellikle cilt bakımında kolajen önemli bir yere sahiptir. Cildin daha sağlıklı ve güçlü görünmesine yardımcı olur.
Cilt bakımında kolajen içeren ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler ile cilt bakımınızı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kolajen takviyeleri de bulunmaktadır. Kapsül, tablet, toz vb. formlarda takviye gıda veya besin olarak kolajenler satılmakta ve kişiler tarafından kullanılmaktadır. Kolajeni sadece ürünler ve takviye gıdalarda değil direkt olarak besinlerin kendisinden de vücudunuza sağlayabilirsiniz. En fazla kolajenin bulunduğu besin kemikli etlerdir. Özellikle ilikli kemik suyu, sığır eti, tavuk eti, hindi eti, balık gibi hayvansal gıdalarda kolajen bulunmaktadır. Sadece hayvansal gıdalarda değil sebze ve meyvelerde de kolajen bulunmaktadır. Kırmızı kapya biber, pancar, domates, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek gibi kırmızı meyve ve sebzelerde de kolajen bulunur. Bunlar haricinde brokoli, lahana, maydanoz, sarımsak, karnabahar, pırasa, kivi, limon, portakal, mandalina gibi meyve ve sebzelerde de kolajen vardır.
Kolajen Cilt Bakımı Nedir?
Kolajen cilt bakımı son yıllarda oldukça popülerleşmiştir. Teknolojik cihazlar yardımıyla kolajen cilt bakımı yapılmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan bu işlemlerde cildinize bir takım bileşenler transfer edilir ve cildinizdeki kolajenler uyarılır. Bu tarz işlemler haricinde de kolajen içeren cilt bakım ürünleri de geliştirilmiştir. OSL Kolajen bakım ürünlerini incelemek için tıklayın.
Kolajen Tipleri
Kolajenin 19 tane tipi bulunmaktadır. Özellikle vücudumuz görülen kolajenler tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 ve tip 10’dur. Vücudumuzun farklı dokularında bu tip kolajenlere rastlanılmaktadır.
Detaylı incelemek gerekirse:
Tip 1 Kolajen: Vücutta en fazla bulunan kolajen tipidir. Organlarda, bağlarda, tendonlarda ve ciltte tip 1 kolajen bulunmaktadır. Tip 1 kolajen, cildi korur ve kemikleri desteklemektedir. Aynı zamanda cildin elastikiyetini de artırmaktadır. Tip 1 kolajenin bir diğer özelliği de yaraları iyileştirmesidir.
Tip 2 Kolajen: Tip 2 kolajenin görevi kıkırdak oluşumuna yardımcı olmaktır. Eklemler için tip 2 kolajen oldukça önemlidir. Vücutta meydana gelen eklem ağrılarında ve buna bağlı olarak meydana gelen sağlık problemlerinde etkili rol oynamaktadır.
Tip 3 Kolajen: Tip 3 kolajen, cildin esnekliğini ve sıkılığını korumasında etkilidir. Tip 3 kolajenin en temel görevi ise kasların, damarların ve organların yapısını desteklemektir.
Tip 4 Kolajen: Tip 4 kolajen ise sindirim ve solunum yüzeylerini oluşturur. Organları çevreleyen bazal zarın oluşumunu etkilemektedir. Cildin en derin katmanlarında da tip 4 kolajen vardır.
Tip 10 Kolajen: Son olarak vücudumuzda görülen diğer kolajen tipi ise tip 10 kolajendir. Temel görevi yeni kemiklerin oluşumunu sağlamaktır.
Kolajenin Cilde Faydaları
Kolajen cildin yapı taşıdır. Bu yüzden cilde oldukça fayda sağlar. Vücudunuzda ne kadar çok kolajen barındırırsanız o kadar sağlıklı bir görünüm elde edersiniz. Kolajenin cilde başlıca faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
-Esneklik kazandırır.
-Cildi sıkılaştırır.
-Yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
-Renk eşitsizliklerine iyi gelir.
-Yaşlılık lekelerini önleyicidir.
Vücudunuza kolajen takviyesi yaparak kusursuz bir cilde sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda egzersiz yaparak, sağlıklı ve dengeli beslenerek, dengeli ve yeterli uyku uyuyarak, sigara tüketmeyerek, şeker ve rafine ürünlerden uzak kalarak vücudunuzdaki kolajen miktarının korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kolajen Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Kolajen cilt bakımı yapılmadan önce kişinin ihtiyaçları belirlenmelidir. Bu ihtiyaçlara yönelik uzman kişiler tarafından kliniklerde hazırlanan içerikler vücuduna transfer edilir. Transfer edilen onarıcı maddeler cildi uyararak kolajen yapıyı yeniden güçlendirmeye başlar. Vücutta bulunan kolajenler kendi başlarına görevlerini yapmadığında bu transfer ile tekrar tetiklenir ve vücut onarılmaya başlar.
Sadece transfer yöntemi ile değil ayrıca kolajen içerikli ürünler kullanarak da kolajen cilt bakımı yapabilirsiniz. Omega Skin Lab’in Güçlü Kolajen Uyarıcı Bakım Seti ile siz de evinizde kolajen cilt bakımı yapabilirsiniz. Paket içeriğinde bulunan 3lü serum ile cilt dokusunu yenileyebilirsiniz. OSL Collagen HA Serum içeriğinde bulunan kolajen ile çizgi ve kırışık görünümünü iyileştirmeye, sıkılıp kaybını toparlamaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda hyalüronik asit ile cildiniz neme de doyacaktır. OSL Four Acids Serum ise cildinizin sebum dengesini koruyacak, tıkanmış gözeneklerinizi temizleyecektir. Lekeli ve düzensiz bir cilt tonuna sahiseniz Four Acids Serum ile cilt tonunuz da eşitlenecektir. Anti-aging bakım sağlayan bu serum, cilt dokunuzu destekleyecek ve kırışıklık, ince çizgiler, pürüzlü yüzey gibi cilt sorunlarınızı onarmada yardımcı olacaktır. Kolajen uyarıcı bakım setindeki son serum ise OSL Granactive Retinoid Serumdur. Yeni nesil retinoid cildinizin hücresel yenilenme hızını arttırır. Cilt parlaklığınızı artırır, ant-aging bakım yapar.
Cilt Bakımı Kolajen Arttırır Mı?
Bazı cilt bakım ürünleri kolajen içermelerine rağmen büyük kolajen molekülü oldukları için, cildin sadece yüzeyine nüfuz ederler. Cildin ikinci katmanı olan epidermise ve kolajen üretim merkezine ulaşamazlar. Bu tarz bakım ürünleri cildin yüzeyinde konumlanırlar ve kırışıklıklar üzerinde genelde etki gösterirler. Kolajen üretimini destekleyen kolajen peptitleri içeren ürünler cilt bakımında kolajenin etkisini artırmada daha yardımcı olabilir.