Cilt Lekeleri İçin Hangi İçeriklerden Yararlanılabilir?
Koyu veya beyaz renkte görülebilen lekeler, cilt pigmentasyonunda değişiklik meydana gelmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi vücudumuzdaki melanin seviyelerinin cildin belli bir bölgesinde artması veya azalmasıdır. Leke giderici krem ya da serum gibi doğru içeriklerden yararlanarak, lekeli görünümden kurtulmak mümkündür. Bu içeriklere değinmeden önce cilt lekeleri neden olur, cilt lekesi çeşitleri nelerdir gibi konuları detaylı olarak inceleyelim.
Cilt Lekeleri Neden Olur?
Cilt lekelerinin birden fazla sebebi bulunmaktadır. En sık karşılaşılan nedenlerin başında ise cildi uzun süre korunmasız şekilde güneşe maruz bırakmak gelir. Ciltte lekeye sebep olmakla birlikte aynı zamanda yaşlılık lekelerinin de oluşmasını tetiklemektedir.
Cilt lekelerinin temel sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Güneş Hasarı
- Genetik Yatkınlık
- Akne ve Sivilcelerin Sıkılması
- Kesik, Yanık Gibi Durumlar
- Hamilelik ve Hormonal Değişiklikler
- Kullanılan İlaçların Yan Etkisi
- Yaşlılık
Cilt Lekesi Çeşitleri Nelerdir?
Hiperpigmentasyon
Hiperpigmentasyon, aşırı melanin üretimi sebebiyle cilt bölgesinin koyulaşmasından oluşmaktadır. Ciltte lekeler koyu alanlar şeklinde görülmektedir.
Hiperpigmentasyon çeşitleri:
-Lentigo (Güneş ve Yaşlılık Lekeleri)
-Melazma (Hormonal Lekeler)
Hipopigmentasyon
Hipopigmentasyon ise ve ciltte melanin azalması veya yokluğu sebebiyle oluşmaktadır. Ciltte beyaz lekeler şeklinde görülmektedir.
Hipopigmentasyon çeşitleri:
-Pityriasis Versicolor (Kronik Cilt Enfeksiyonu)
-Perstasis Alba (Açık Renkli Yuvarlak Lekeler)
-Vitiligo (Belirgin ve Simetrik Beyaz Lekeler)
Güneş Lekeleri
Güneş kremi kullanmamak, UVA ışınlarına uzun süre ve korunmasız maruz kalmak ciltte lekelere neden olmaktadır. Güneş lekeleri açık renklidir.
Yaşlılık Lekeleri
Hücreler yaşlandığında melanin azalmasıyla cilt pigmentasyonundaki bozulmalar sebebiyle oluşmaktadır. Yaşlılık lekeleri genellikle küçük ve açık kahverengi şeklinde görülmektedir.
Melazma
Melazma hormonal kaynaklı lekeler olduğu için hamile kadınlarda ve menopoz sırasında geçici olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle alın, çene ve yanaklarda düzensiz ve koyu renkte görülmektedir.
Çiller
Çiller çoğunlukla çok açık tenli kişilerde ve hassas ciltlerde ortaya çıkmaktadır.
Benler
Benler melanin üreten hücreler olan melanositlerin birikiminden kaynaklanmaktadır. Çoğunlukla dairesel olmalarına rağmen koyu tonda ve boyutu belirsiz bir şekilde görülmektedir.
Pitriazis Alba
Genellikle koyu tenli kişilerde açık renkli lekeler olarak meydana gelmektedir. Pitriazis Alba lekeleri üç aşamada oluşmaktadır. İlk aşamada lekeler pembe ve kaşıntılı olur, ikinci aşamada kurumaya başlar ve son aşamada daha beyaz hale gelmektedir.
Vitiligo
Vitiligo lekeleri ciltte beyaz lekeler olarak görülmekte ve pigmentasyon yokluğundan kaynaklanmaktadır.
Cilt Lekeleri İçin Hangi İçeriklerden Yararlanılabilir?
1- Leke Karşıtı Güneş Kremi
Cildinizi güneşe maruz bırakmadan önce, güneş koruyuculardan faydalanmak oldukça önem arz eder. Cilt lekeleri bakımı için, cildi mutlaka yüksek güneş koruma faktörlü bir güneş kremiyle korumak gerekmektedir.
2- L-Askorbik Asit ( C Vitamini)
C vitamini, cilt tonu eşitsizliklerini ve lekeli görünümü yok etmeye yardımcı olmaktadır. Cilt tonunu eşitlerken cildi yenileyip, ışıltı vermektedir.
3- Traneksamik Asit
Cilt lekeleri konusunda en etkili olan içeriklerden biri olan traneksamik asit, ciltteki lekelerin oluşumunu engellerken, mevcut lekelerin rengini açmaya da yardımcı olmaktadır.
4- Niacinamide
Hassas ciltler tarafından da rahatlıkla kullanılabilen bu B3 vitamini, koyu lekeler üzerinde en etkili içeriklerden biridir. Niacinamide içeren serumlar, ciltteki koyu leke görünümü hafiflemekte, cilt tonu eşitlenmektedir.
5- Azelaik Asit
Reaktif oksijen türlerini içeren azelaik asit, cilt lekelerini ve renk tonunu eşitlemeye yardımcıdır. Azelaik asit içeren cilt bakım ürünleri sayesinde cilt daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.
6-Retinol
Hücre yenilenmesini destekleme özelliğine sahip olan retinol, ince çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltırken, cilt tonunu da eşitlemeye yardımcı olmaktadır.
7-Arbutin
Arbutin, fazla melanin üretimini engellemeye yardımcı olarak, ciltte güneş lekesi, yaşlanma lekesi ve sivilce lekesi gibi sorunlar sonrası ortaya çıkan koyu lekelerin önüne geçmektedir.
8-Glikolik Asit
Cildi mikro bir şekilde soyup peeling etkisi göstererek cildin yenilenmesine, aydınlanmasına ve renginin eşitlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede ciltte oluşan lekelerin giderilmesinde oldukça faydalı bir içeriktir.
9-Mandelik Asit
Mandelik asit, güneş lekesi, yaşlılık lekesi, sivilce lekesi gibi görünümleri iyileştiren bir içeriktir. Ciltte renk eşitsizliği problemlerinde de oldukça faydalıdır.
Ciltte lekeli görünümden kurtulmak amacıyla kullanılan bu asitlerin doğru bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Yanlış asitlerin kullanılması ya da fazla kullanılması ise geri dönüşü olmayan bazı sorunlara yol açabilmektedir.
Asitlerin kullanılmasında dikkat edilmesi gereken konulara ve asitlerin nasıl kullanılması gerektiğine bir sonraki yazımızda değineceğiz.