Alfa Hidroksi Asitler(AHA) ve Beta Hidroksi Asitler(BHA) Nedir?

Alfa Hidroksi Asitler(AHA) ve Beta Hidroksi Asitler(BHA) Nedir?

Cilt bakımı asitlerinin en yaygın olarak bilinen iki ana kategorisi, alfa hidroksi asitler (AHA) ve beta hidroksi asitlerdir (BHA).

Alfa Hidroksi Asit

Meyvelerde bulunan asitlere verilen genel bir isim olarak tanımlanmaktadır. Cildi soyma özelliğinin yanı sıra, temizleme ve nemlendirme etkilerine de sahiptir. Cildin pH seviyesine uygun olmayan AHA içeren cilt bakım ürünleri; tahriş, kızarıklık ve hassasiyet gibi problemler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle cilde en uygun formülasyona sahip olan ürünleri tercih etmek gerekmektedir.

Alfa hidroksi asit çeşitleri; glikolik asit, mandelik asit, laktik asit, malik asit, sitrik asit, tartarik asit, fitik asit

Beta Hidroksi Asit

BHA’lar, AHA’larla benzer faydalar taşımaktadır. Cildin temizlenmesinde, sebum dengesinin kontrol altına alınmasında ve cildin nemlendirilmesinde faydalı olmakla birlikte gözeneklerin küçülmesinde de yardımcı bir içeriğe sahiptir. Yağlanmaya bağlı cilt problemlerine karşı oldukça etkili olan BHA asitleri, kuru ciltlerde kullanıldığında hassasiyet yaratabilmektedir.

Beta hidroksi asit çeşitleri; salisilik asit, hyalüronik asit, linoleik asit, oleik asit

 

 AHA ve BHA Çeşitleri Nelerdir? AHA ve BHA Faydaları Nelerdir?

 

Alfa Hidroksi Asitler

 

                -Glikolik Asit

Cildi soyma etkisi gösteren asitler içerisinde en sık tercih edilen AHA’lardandır. Cilde derinlemesine nüfuz ettiği için güçlü asitler arasında yer alır. Ölü hücrelerin ciltten atılması, cildin yenilenmesi ve cilt tonunu eşitleme açısından hızlı sonuç verir. Glikolik asit, solgun ve mat görünen cansız cilt görünümünü onararak cilde enerji kazandırır. Ciltteki kurumayı dengeler ve ciltteki hassasiyeti azaltır.

 

                -Mandelik Asit

Kuru ve hassas bir cilde sahip kişilerin tercih ettiği asit türüdür. Cildin nemlendirilmesine katkı sağlar. Cilde etkilerini uzun vadede gösteren bu asit türünün, tahrişe yol açma ihtimali de oldukça düşüktür. Gözeneklerin sıkılaştırılması, lekeli görünümün giderilmesi,  sivilcelerin azalması ve eşit tonda bir cilt için de mandelik asit içeren ürünleri tercih edebilirsiniz.

 

                -Laktik Asit

Laktik asit, etkilerini daha yavaş göstererek irritasyon ihtimalini azaltır. Bu nedenle, hassas cilde sahip kişilerin laktik asit içeren peeling ürünleri tercih etmesi daha uygundur. Laktik asitte de diğer AHA’ların sağladığı faydaları elde edilmesi mümkündür.

 

                -Malik Asit

Antioksidan etkisiyle bilinen malik asit, molekül yapısının büyük yapıda olmasından dolayı cilt bakım ürünlerinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. Kırışıklıkların azaltılmasının yanında hücre yenilenmesine de katkı sağlayan malik asit, diğer AHA’lar ve BHA’larla bir araya geldiğinde cildin yenilenme sürecini hızlandırmaktadır.

 

                -Sitrik Asit

Sitrik asidin cilde irritasyon etkisi oldukça fazladır. Bu nedenle bakım ürünlerinde pH dengeleyici olarak kullanılmaktadır. Hem AHA hem de BHA kategorisinde yer alan bu asit çeşidi leke ve sivilce görünümünün azaltılmasında oldukça faydalıdır. Fakat hassas bir cilde sahip olan kişilerin sitrik asit içeren ürünlere karşı dikkatli olması gerekmektedir.

 

                -Tartarik Asit

Tartarik asit, moleküler olarak oldukça büyük bir yapıya sahiptir. Ölü hücrelerin soyulmasında etkili olmasının yanında cilt bakım ürünlerinde diğer asitler türevleriyle beraber dengeleyici olarak kullanılmaktadır.

 

                -Fitik Asit

Fitik asit; cilt tonunun eşitlenmesinde, lekelerin giderilmesinde ve akne tedavisinde oldukça etkili bir yapıya sahiptir. Ayrıca cildin kaybettiği elastikiyeti yeniden kazanılmasına yardımcı olarak daha canlı ve aydınlık bir cilt görünümüne ulaştırılır.

 

Beta Hidroksi Asitler

 

                -Salisilik Asit

Salisilik asit, akneli ciltlere önerilen asitlerin başında gelir. Gözeneklerin içerisindeki fazla yağın, kirin ve ölü hücrelerin çözünmesini sağlayarak gözenekleri açar ve cilt yüzeyindeki ölü derilerin atılmasını sağlar.

 

                -Hyalüronik Asit

Cildi nemlendirici etkisiyle bilinen bu asit, cildin nem dengesini sağlamakla görevlidir. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı bakımlarda sıklıkla kullanılan içerikler arasında yer almaktadır.

 

                -Linoleik Asit

Linoleik asit, cilt bariyerini güçlendirmekte ve cildin su tutma kapasitesini arttırmakta oldukça önemli bir içeriktir. Karma ve yağlı ciltler için nemlendiricilerin içerisinde sıklıkla bu içerik bulunmaktadır.

 

                -Oleik Asit

Oleik asit; nemlendiricilerde sıklıkla kullanılmasının yanı sıra, iltihaplanmayı giderici etkisiyle akne tedavisinde de kullanılmaktadır. Yüksek oranda nemlendirme özelliği olduğu için kuru cilt tipine sahip kişiler de sıklıkla bu içerikten faydalanmaktadır.

 

AHA ve BHA Arasındaki Fark Nedir?

 

Her iki asit içeriği de ciltteki ölü hücreleri arındırmak için peeling etkisi gösterir, ancak ikisinin arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. AHA'lar suda çözünür. Cildin eşit tonda ve daha parlak görünmesi için derinin dış tabakasının yenilenmesine yardımcı olur. AHA’lar cildin üst katmanlarına etki eder. Ayrıca AHA, nemlendirici özelliğe sahip olduğu için AHA içeren kremler kuru ciltler için önerilmektedir.

 BHA, ciltteki sebum miktarını dengelemek ve gözeneklerde biriken yağın azaltılmasını sağlamak amacıyla kullanılır. BHA'lar yağda çözünür. AHA’ların cildin üst katmanına, BHA’lar ise daha derinlere etki ederek cildin en alt tabakasına ulaşabilen asitlerdir. Akne ve sivilce sorununun çözümünde oldukça etkili içeriklerdir.

 

Glikolik Asit Ve Salisilik Asit Birlikte Kullanılabilir Mi?

 

Bu iki içeriğin de özelliği cilt yüzeyini mikro seviyede soyarak yenilemektir. Doğru oranlarda, hassasiyet yaratmayacak şekilde formüle edilmiş ürünlerde glikolik asit ve salisilik asidi birlikte kullanabilir ve cildinin pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsin.

×
Sale

Unavailable

Sold Out

Sadece Üyelere Özel!
Sepette OSL10 Kodu ile %10 İndirim Fırsatı!
FIRSATLAR
İNDİRİM FIRSATI
Sadece Üyelere Özel!
Sepette OSL10 Kodu ile %10 İndirim Fırsatı!