Deri Döküntüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Deri Döküntüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Cilt döküntüsü, cildin kuruyarak pul pul dökülmesine neden olan problemlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle kuru ve hassas bir ciltte deride pullanma ve döküntü şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bakteriler, virüsler, alerjen maddeler, egzama, kurdeşen veya sedef hastalığı gibi nedenler deri döküntülerinin kaynağı olarak bilinmektedir. Bu problemlere yönelik çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ortaya çıkan belirtilerin hafifletilmesine ve aynı zamanda kızarık görünümden kurtulmaya yardımcı olmaktadır.

Deri Döküntüsü Nedir?

Deri döküntüsü, genellikle bölgesel olarak görülmekle birlikte bazıları kuru ve kaşıntılı bazıları ise iltihaplı veya ağrılı şekilde oluşabilmektedir. Cilt kuruyup kızararak pul pul döküntü şeklinde kendini göstermektedir. Deri döküntüsü problemini yaşayan kişilerin, bu bölgeyi olabildiğince ellememesi ve cilt yüzeyini kaşımaması gerekmektedir.

Deri Döküntüsü Belirtileri Nelerdir?

Deri döküntüsü belirtileri, döküntünün türüne ve nedenine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Döküntüler vücudun bir bölgesinde veya herhangi bir yerinde meydana gelebilmekle birlikte ciltte döküntü belirtileri şu şekildedir:

- Ciltte oluşan kızarıklık ve pullanma

- Ciltte yanma, batma veya tahriş

- Ciltte aşırı sertlik ve kabuk görünümü

- Cildin şişmesi veya iltihaplanması

- Cildin kuruması ve aşırı kaşınması

Deri Döküntüsü Neden Olmaktadır?

Deri döküntüsü, aşırı derecede deri hücresinin dökülmesiyle meydana gelen cilt rahatsızlığıdır. Deri döküntüsünün en bilindik sebebi cildin kurumasıdır. Cilt yüzeyini kaplayan nemli ve yağlı olan cilt katmanı kuruduğunda, cilt pul pul dökülme eğilimi göstermektedir.

Kuruluk dışında deri döküntüsüne sebep olan faktörler arasında, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, bakteriler, virüsler, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilmektedir. Alerjik deriye sahip olan ciltlerin makyaj malzemelerine, kullandıkları sabun ve cilt bakım temizleyicilerine, yünlü giysilere,  parfümsüz ve alkolsüz ürün içeriklerine dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Bu tür durumlar deride döküntü, kuruluk, pullanma ve kızarıklığa sebep olabilmektedir.

Tüm vücuda yayılma eğilimi gösteren döküntü türü ise genellikle içsel bir problemin işareti olarak bilinmektedir. Bu durumun genellikle dört ana sebebi bulunmaktadır; sindirim sistemi bozuklukları, vücudun bazı ilaçlara gösterdiği reaksiyon, bazı kanser ve tiroit problemleri şeklindedir.

Deri Döküntüsü Nasıl Geçer? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

- Deri döküntüsü, ciltte neredeyse her gün karşılaşılan bir durum olmakla birlikte sağlıklı bir deri, günde ortalama 30.000 ile 40.000 arasında ölü hücresini dökerek yenilerinin oluşmasını sağlamaktadır. Çok fazla deri hücresi dökülmesiyle başlayan deri döküntüsü rahatsızlığının birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Deri döküntüsü tedavisinin ilk adımı cildin ihtiyacı olan nemin geri kazandırılması ile başlamaktadır. İlk etapta bol bol su içerek ve vücudu nemlendirerek deri döküntüsü tedavisine başlanması tavsiye edilmektedir.

- Deri döküntüsünü tedavi etmek için önce deride oluşan döküntüye sebep olan faktörlerin belirlenmesi ve bu tetikleyici faktörlerden kaçınılması önemli konulardan biridir.

- Deri döküntüsü 7 günden uzun süreli, şiddetli ağrılı veya iltihaplı ise, kesinlikle uzman bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Ciltte oluşan döküntü incelenerek, belirtiler değerlendirilir ve döküntünün nedeni bulunmaktadır. Ancak bazı durumlarda döküntünün sebebinin bulunabilmesi için bazı testlerin yapılması gerekebilmektedir.

- Eğer deri döküntüsü şiddetli bir şekilde kaşıntılı yaşanıyorsa, bu hassas bölgenin kaşınmaması ve olabildiğince sudan uzak tutulmaması gerekmektedir. Bu durum cilt rahatsızlığınızın daha çok alevlenmesine sebep olacağı için dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.

- Deride döküntü bulunan bölgeye nazik davranılması ve dokunulmaması önerilmektedir.

- İçeriğinde sabun ve alkol bulunmayan bir temizleyici kullanılması, cildin sık sık nemlendirilmesi ve cilt tahriş edici maddeler içeren ürünlerden kaçınılması gerekmektedir.

×
Sale

Unavailable

Sold Out

FIRSATLAR
İNDİRİM FIRSATI