Traneksamik Asit Nedir?

Traneksamik Asit Nedir?

Günümüzde kozmetik sektöründe leke giderilmesinde rol oynayan cilt bakım ürünlerinin içeriğinde traneksamik asidin kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Traneksamik asidin düzenli kullanımı sonucu çok etkili leke açıcı bir içeriktir. Traneksamik asit, diğer cilt bakım ürünlerinin içeriğinde bulunan asitler gibi ekfsoliye edici özelliğe sahip değildir. Adının asit olması kafa karıştırıcı olsa da bu içerik aslında aydınlatıcı özelliğe sahiptir. Asıl kullanım amacı cilt lekelerini azaltmaya yönelik olan traneksamik asidin ciltte kullanımından sonra melazmayı ve koyu lekeleri azalttığı gözlemlenmiştir.

Normalde hap şeklinde ağızdan alınan traneksamik asit kullanımı yaygın olmakla birlikte özellikle hormon değişimlerinden kaynaklı melazma lekesini tedavi etmek için sıkça kullanılmaktadır. Bu içeriğin en iyi avantajı ciltte yan etki oluşturmaması ve diğer cilt bakım içerikleriyle çok iyi anlaşmasıdır. Ayrıca kullanımından sonra cildi güneşe karşı hassaslaştırmamaktadır. Bu özellikleri sayesinde traneksamik asit, leke açıcı içeriklerin içinde en çok tercih edilen asit haline gelmiştir.

Omega Skin Lab’in Caffein %0,5 + Tranexamic Acid %3 + Green Tea (EGCG )%5 içeren göz çevresi serumunu detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Traneksamik Asidin Cilde Faydaları Nedir?

- Traneksamik asidin en yaygın olan kullanım amacı ciltteki kahverengi leke türlerini açmaktır.

- Bu içerik ciltteki renk değişimlerine neden olan melaninleri üreten, tirozinaz enzimini azaltmaktadır. Ciltteki mevcut melaninleri de azaltmaktadır. Yani hem melanin üretimini hem de mevcut melaninleri azaltmayı sağlamaktadır. Böylece ciltte bulunan lekelerin açılmasına ve daha düzenli bir cilt rengine sahip olunmasına katkı sağlamaktadır.

- Sivilce lekesi, melazma gibi hormonlardan kaynaklanan leke türlerini, güneş lekesi gibi ciltte bulunan kahverengi lekeleri açmak için oldukça etkili bir içeriktir.

- Antiinflamatuardır. Ciltteki inflamasyon; kızarıklık, kaşıntı ve ekstra kuruma şeklinde kendini göstermektedir. Çok hassas ciltler genelde bu problemle sıkça karşılaşmaktadır. Özellikle ciltte oluşan lekelerin çoğu inflamasyon sonrasında oluşmaktadır. Traneksamik asit ciltteki inflamasyonu indirmeye yardımcı olmaktadır ve sonrasında leke oluşmasının önüne geçilmesini sağlamaktadır.

- Traneksamik asit kırmızı lekeleri azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ciltte bulunan kırmızı lekeler kendiliğinden genelde 3-4 ayda yok olabilen lekelerdir. Fakat sonrasında kahverengi lekelere dönüşebilme ihtimali de barındırmaktadırlar. Bu yüzden bu lekeleri daha kısa sürede azaltmak amacıyla traneksamik asit kullanımı tavsiye edilmektedir. Kırmızı lekeler inflamasyonlu sivilceler sonucu oluşmaktadır. Traneksamik asit ise antiinflamatuar özelliğe sahip olduğu için bu kırmızı lekelerin iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

- Daha güçlü cilt bariyerine sahip olunmasını sağlamaktadır. Cilt bariyeri veya cildin en dış tabakasında nemi içeride, toksinleri ve tahriş edici maddeleri de dışarıda tutmaya yardımcı olarak adeta bir kalkan görevi görmektedir.

- Traneksamik asit içeren ürünlerin rozasea belirtilerini önemli ölçüde azaltabileceği gözlemlenmiştir.

Traneksamik Asit Hangi Cilt Tipine Uygundur?

Traneksamik asit tüm cilt tiplerinin kullanımı için güvenli kabul edilmektedir.

Hassas bir cilt yapısına sahip kişilerde veya egzama bulunan ciltlerde, daha dikkatli kullanımı doğru olacaktır.

Traneksamik asidin özellikle ilk kullanılmaya başlanılan dönemlerde ciltte biraz tahrişe neden olabileceği ise bilinen bir gerçektir. Bu nedenle traneksamik asit içeren herhangi bir ürünü ilk kullanımda tüm yüze uygulamadan önce cildin küçük bir bölgesinde test edilmesi önerilmektedir.

Traneksamik Asit Serum Nasıl Kullanılır?

Traneksamik asit içeren ürünlerde serum formüle sahip içerikler başta olmak üzere günün herhangi bir zamanında cilde sürülebilmektedir. İdeal olarak akşam cilt bakım rutinine dahil edilmesi tavsiye edilmektedir.

Traneksamik asit serumun her zaman temiz bir cilde uygulanması ve nemlendirici uygulanmadan hemen önce sürülmesi önerilmektedir.

İlk başlarda haftada 2 kez ve sonrasına cildin verdiği tepkiye göre uygun olacak şekilde günlük olarak veya gün aşırı uygulama yapılması tavsiye edilmektedir.

Traneksamik asit içeren ürünlerden en yüksek etkiyi elde etmek amacıyla kojik asit,  fitik asit, niacinamide,  C vitamini ve retinoid içeren ürünlerle bir arada kullanılabilir. Ancak cilt bakımı rutininde çoklu asit kullanımı kuruluk ve tahrişi arttıracağından doğru eşleşme ve doğru oranda ölçü için bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.

Traneksamik Asidin Yan Etkileri Bulunur Mu?

Traneksamik asit içeren ürünlerin cilde uygulandığında her asit içeriğinde olabileceği gibi bazı olası yan etkileri söz konusu olabilmektedir. En yaygın yan etkileri ise ciltte kuruluk, tahriş, kabuklanma ve dökülmedir. Bu yan etkileri en aza indirmek için traneksamik asit içeren ürünleri kullandıktan sonra hemen sonra her zaman cilt yapısına uygun bir nemlendirici uygulanması önerilmektedir.

×
Sale

Unavailable

Sold Out

FIRSATLAR
İNDİRİM FIRSATI