Gözenek Sıkılaştırmaya Yarayan İçerikler Nelerdir?

Gözenek Sıkılaştırmaya Yarayan İçerikler Nelerdir?

Geniş gözenekler; kadın ya da erkek fark etmeksizin her cilt tipinde karşılaşılabilen bir problemdir. Ciltte bulunan gözeneklerin normalden daha geniş görünmesinden kaynaklı bir cilt sorunudur. Özellikle yağlı ve karma ciltlerde, cildin fazla yağ, sebum üretmesi sebebiyle gözenekler genişler, etkili bir şekilde temizlenmediğinde ise siyah nokta ve sivilcelere dönüşmektedirler.

Gözeneklerin nedenlerinin tespit edilmesi ve hangi içerikli ürünlerin kullanılması gerektiğini iyice araştırarak cilt tipine uygun şekilde karar verilmesi gerekmektedir.

 

Gözenek Nedir?

 

Vücudun nefes almasını sağlayan gözenekler, kıl köklerinin dibinde bulunan hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreler cildin hem hava almasını hem de beslenmesini sağlamaktadır.

Gözenekler, cildin alt katmanında bulunan vücut sıvılarının yüzeye çıkmasını, yüzeyden içeriye oksijen girmesini ve yağ dengesi için önemli olan sebumun cilt yüzeyine erişmesini sağlayarak cildin sağlıklı görünmesini sağlamaktadır.

Gözeneklerin tıkanması sağlıklı ve canlı cilt görünümünün zamanla kaybedilmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden ciltte bulunan gözeneklerin tıkanmaması oldukça önem arz etmektedir.

 

Gözenek Neden Oluşur?

 

Gözeneklerin girintili yapısı; makyaj kalıntıları, kir, toz ve toksinlerin cilde tutunmasına neden olmaktadır. Bu kalıntılar, geniş gözenek görünümüne sebep olmaktadır. Zamanla ciltte biriken kalıntılar, gözeneklerin tıkanmasına ve sivilce ya da akneye dönüşmesine neden olmaktadır.

Gözeneklerin neden oluştuğunu aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  1. Genetik Faktörler

Genetik faktörler geniş gözeneklerin en büyük nedenlerinden biridir. Ailede geniş gözenek geçmişi varsa ya da cilt genetik olarak yağlanmaya müsaitse gözenek genişlemesi bu kişilerde daha sık görülmektedir.

  1. Güneş Işınlarının Etkileri

Güneş ışınları cildi zamanla yıpratan, yaşlandıran ve gözeneklerin genişlemesine sebep olan bir etkiye sahiptir. Korumasız güneşlenmek cilt kolajenine zarar vermekle birlikte ciltte elastikiyet kaybı oluşturmaktadır. Bu da gözeneklerin genişlemesine yol açmaktadır.

  1. Yaş Faktörü

Cildin yapı taşlarından biri olan hyaluronik asit belli bir zaman sonra ciltte azalması sonucu cildin elastik yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Cildin gözenekleri kapatacak kadar esneyememesi sonucunda gözenekleri genişletir ve gözeneklerin cilt üzerinde daha belirgin görünmesine sebep olmaktadır.

  1. Ciltte Kir Birikmesi

Ciltte makyaj, kir ve toz kalıntıları zamanla gözenek oluşumunu tetikleyen önemli faktörlerdendir. İyi bir şekilde temizlenmemiş ciltte kalan bu kalıntılar gözeneklerin hem daha geniş görünmesine neden olmakta hem de bu gözeneklerin içini tıkayarak sivilce ve akne oluşumuna neden olmaktadır.

  1. Hormonal Değişiklikler

Dönemsel değişiklikler ciltte aşırı yağlanma ve geniş gözeneklere sebep olmaktadır. Bu dönemlerde cildi temiz tutmak, makyajı düzenli olarak etkili bir şekilde temizlemek ve gözenek sıkılaştırıcı cilt bakımı yapmayı ihmal etmemek gerekmektedir.

  1. Makyaj Temizlemeden Uyumak

Makyaj temizlemeden uyumak, gözeneklerinin yağ ve kir dolmasına sebep olmaktadır.

  1. Peeling Uygulamamak

Peeling yapmak gözeneklerini derinlemesine temizler ve gözeneklerin daha sıkı görünmesini sağlamaktadır.

 

Gözenek Genişleme Problemi Neden Olur?

 

Vücudun birçok yerinde gözenekler bulunmaktadır. Bu gözeneklerin görevi ise fazla olan yağ, sebum ve terin vücuttan dışarı atılmasını sağlamaktır. Bununla beraber cildin ısısını düzenlemek ve doğal işleyişin devam etmesi için oldukça önem arz etmektedir.

Ciltten dışarı atılamayan bu fazla yağlar ölü derilere karışarak ciltte birikmeye başlar ve gözeneklerin tıkanmasına sebep olmaktadır. Bu tıkanma nedeniyle gözenekler fazla yağı dışarı atabilmek için genişlemeye başlamaktadır. Tüm bunların sonucunda ise normal halinden daha büyük görünen, genişlemiş gözenekler meydana gelmektedir.

Geniş gözeneklerin nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

-Komedojenik olan cilt bakım ürünleri kullanmak

-Alkol içeren makyaj ve cilt bakım ürünleri kullanmak

-Ciltte kolajen kaybı ve elastikiyet azalması

-Cildin nemsiz kalması

-Cildin sıcak havaya maruz kalması

-Genetik ve hormonal değişiklikler

 

Gözenek Genişlemesi Nasıl Önlenir? Gözenekler Nasıl Sıkılaşır?

 

Doğru cilt bakımı ile tıkalı gözenekler temizlenebilir ve gözeneklerin daha sıkı görünmesi sağlanabilir.

Gözenekleri sıkılaştırmak için cildi düzenli olarak temizlemeli, makyajla uyumamalı ve cildi güneşten korumaya özen göstermek gerekir.

-Cildin derinlemesine temizlenmesi gerekir.

-Düzenli peeling yapılması gerekir.

-Gözenek sıkılaştırıcı tonik kullanımı gerekir.

-Gözenek sıkılaştırıcı maske yapılması(kil maskesi) gerekir.

-Peeling etkili serum kullanımı(AHA + BHA asitleri) gerekir.

-Cildin güneşten korunması gerekir.

-Cilt tipine uygun ürünler seçilmesi ve doğru sırayla kullanımı gerekir.

-Cildin kendisini yenilemesini sağlayan bakım ürünlerinin kullanımı gerekir.

 

Gözenekleri Sıkılaştırmak İçin Kullanılabilecek Ürün İçerikleri Nelerdir?

 

Gözenekleri sıkılaştırmak için yapılabilecek ilk adım cildi tanımak ve cilt tipine uygun cilt bakım ürünleri kullanmaktır. Cilt ne kadar iyi tanınırsa o kadar doğru ve etkili bir tedavi uygulanabilir.

Gözenekleri sıkılaştırmak için kullanılabilecek cilt bakım ürün içerikleri şu şekilde sıralanabilir;

-Cilt bakım rutininde haftada bir ya da iki defa cildi yumuşatan bakımlar ve antioksidan bakımlar uygulanabilir. Tercih edilmesi gereken içerikler ise salisilik asit, retinol ve niacinamide içeren ürünler olmalıdır. Bu sayede yağ ve sebum fazlalılığından kurtularak geniş gözenek görünümü azaltılabilir.

-Cildin ihtiyacına göre cildin yenilenmesini kolaylaştıran AHA, BHA, PHA asitleri tercih edilebilir. Bu asitler sebum oluşmasını azaltacağı için gözenekler genişlemeyecektir.

-Peptit içeren cilt bakım ürünleriyle cildi nemlendirerek sıkı bir görünüm elde edilebilir.

×
Sale

Unavailable

Sold Out

FIRSATLAR
İNDİRİM FIRSATI